Η δημιουργία κοινού και η αύξηση επισκεψιμότητας στο website σας είναι κάτι απαιτητικό και αρκετά δύσκολο. Όμως για να μπορέσεις να χτίσεις κοινό πρώτα θα πρέπει να το γνωρίσεις και να δεις τι “τραβάει”.
Εδώ μπαίνουν τα Google Analytics, ένα εργαλείο αρκετά παρεξηγημένο καθώς στην πλειονότητα του ο κόσμος το θεωρεί περίπλοκο και ότι εξυπηρετεί στο να δεις απλά τις επισκέψεις της ημέρας.
Όμως οι πολλές ή λίγες επισκέψεις δεν αποτελούν δείκτη πορείας της επιχείρησης. Για παράδειγμα ένα e-shop που έχει μόλις 100 επισκέψεις την ημέρα αλλά αλλά πετυχαίνει 4-6 πωλήσεις, σημαίνει ότι έχει Conversion Rate 4-6%, κάτι που το τοποθετεί πάνω από τον μέσο όρο.
Ας δούμε, λοιπόν, τρία εργαλεία του Google Analyticts που μπορούν να σας δώσουν πληροφορίες για το κοινό σας, με σκοπό να αυξήσετε την επισκεψιμότητα ή τις πωλήσεις σας.
1. Average Time on Page
Με το συγκεκριμένο στατιστικό μπορείτε να δείτε πόσο χρόνο περνάει κάθε επισκέπτης σε μία σελίδα σας. Όπως λογικά θα σκεφτείτε κι εσείς όσο πιο πολύ χρόνο ξοδεύει κάποιος σε μία σελίδα τόσο πιο πολύ τον ενδιαφέρει το προϊόν ή το άρθρο που φιλοξενεί η εν λόγω σελίδα.
Για να δουλέψει το συγκεκριμένο στοιχείο υπέρ σας, βρείτε τις 10 σελίδες με τον περισσότερο χρόνο παραμονής και φτιάξτε ένα pattern ως προς το τι έχουν και πως το παρουσιάζουν. Μετά βρείτε τις 10 με τον λιγότερο χρόνο παραμονής και βρείτε αντιστοίχως τα παραπάνω.
Τέλος συγκρίνετε τα παραπάνω και αναγνωρίστε τις διαφορές και τι θα πρέπει να αλλάξετε στις λιγότερο δημοφιλής σελίδες καθώς και πως θα κινήστε εφεξής, βασισμένοι στο μοτίβο των δημοφιλών.
2. Bounce Rate
Γνωστό και ως ποσοστό εγκατάλειψης μίας σελίδας, το συγκεκριμένο στατιστικό αντιπροσωπεύει την περίπτωση που κάποιος επισκεφθεί μία σελίδα μας και τελικά δεν διαδράσει με τίποτα μέσα σε αυτή και την εγκαταλείψει.
Όσο πιο χαμηλό bounce rate έχουμε τόσο πιο ουσιώδη σύνδεση έχουμε με τους επισκέπτες μας.
Αντίστοιχα με παραπάνω δείτε ποιες σελίδες έχουν το υψηλότερο bounce rate και φροντίστε να τις γεμίσετε με περιεχόμενο το οποίο θα τραβήξει τον επισκέπτη απευθείας. Αυτό μπορεί να είναι pop-up με προσφορά, φόρμα εγγραφής, link σε άλλες σελίδες που φαίνεται να τα πηγαίνουν καλά κ.ο.κ.
3. User Flow
Ένα εργαλείο καλά κρυμμένο μέσα στα analytics που εκ πρώτης όψεως μοιάζει λίγο μπερδεμένο, αλλά δεν θα μπορούσε να είναι πιο απλό.
Το συγκεκριμένο διάγραμμα, μέσα από έναν πολύ ωραίο και γραφικό τρόπο δείχνει την συμπεριφορά των επισκεπτών του site μας και πως μεταπηδούν από την μία σελίδα μας στην επόμενη καθώς και με τι διαδρούν.
Αυτή η ροή, μας δημιουργεί ένα μονοπάτι που στην συνέχεια εμείς μπορούμε να βάλουμε στην στρατηγική μας και να προωθούμε την μία σελίδα μας μετά την άλλη δημιουργώντας ένα προσφιλές στον χρήστη μονοπάτι.
Για παράδειγμα αν έχετε κάποιο e-shop ρούχων και δείτε ότι οι επισκέπτες σας συνήθως αρχίζουν με παντελόνια, στην συνέχεια πάνε σε ζώνες και τέλος καταλήγουν σε παπούτσια, τότε καλό είναι να βάλετε στην σελίδα με τα παντελόνια προτάσεις για τις ζώνες και τα παπούτσια με τα οποία συνδυάζονται και να τους στέλνετε κατευθείαν εκεί.
Τα Google Analytics περιλαμβάνουν πολλά ακόμα στατιστικά και εργαλεία που μπορούν να δώσουν μία ολοκληρωμένη εικόνα για το τι ζητάνε οι επισκέπτες μας. Αν έχετε και άλλες προτάσεις για την χρήση τους ή συμβουλές θα χαρούμε να διαβάσουμε γι’ αυτές στα σχόλια από κάτω.
Konstantinos Mouratis
Latest posts by Konstantinos Mouratis (see all)
- Η γενιά του User Generated Content - 16 December 2018
- 5 τρόποι για να βελτιώσετε τις PPC καμπάνιες σας! - 8 December 2018
- Δημιουργήστε κοινό αξιοποιώντας τα Google Analytics - 22 October 2018
Μπείτε στην κοινότητα των εκατοντάδων χρηστών μας και ενημερωθείτε και εκπαιδευτείτε από την IP Digital